torsdag 30 april 2015

Valborgsfirande

När man arbetar som jag gör, vilket innebär alla 365 dagar om året, så lixom missar man vissa högtider mellan varven.
Så idag har frågan ekat i mitt huvud varför vi egentligen firar valborg. Någon som vet?
Jag visste inte mer än att vi firat för att det är vår typ. Så jag var tvungen att ta tag i saken och försöka ta reda på detta. I detta fall är google ett väldigt bra hjälpmedel ;)

Så efter lite letande lyckades jag få en någorlunda uppfattning om detta en gång för alla och tänkte dela med mej lite för er intresserade.

Valborg firas bara i vissa länder främst här i Sverige, Finland och Tyskland. Traditionen kommer från början från Tyskland och dess hedniska högtid. Men detta har sedan sammankopplats med annan kultur och helgonet heliga Valborg.

Valborg var en en engelsk prinsessa som blev kallad till Tyskalnd för att krista dem. Hon blev sedan abbedissa i ett nunnekloster i Tyskland. Hon dog runt 779 och blev senare helgonförklarad och är skyddshelgon för de som är smittade va rabies.

Under medeltiden utvecklades en kultur för att minnas Valborg. Den bestod av att häxtro och metverkan mot onda krafter. Så för att då skydda sig mot häxor och häxkonst så tände man i Tyskland båleldar. De sades att häxor flög på kvastar till offerplaster och gjorde ofog tillsammans med jävulen under natten 30 april - 1 maj.

Men med åren så har det ändrats och idag tänder vi eldar och ev. skjuter raketer för att fira in att våren faktiskt är här med ljuset och lite värme! Och vissa är medvetna om att valborg är ett helgon som blev helgonförklarad den 1 maj.

Så glad Valborg på er alla där ute och fira lugnt :D


#Valborg #helgon #Valborgsmässoafton #Valborgseld #Valborgsfirande #Google #Kultur #högtid #Tradition #Medeltiden #Häxa #Abbedissa #Helgonförklarad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar