torsdag 14 maj 2015

Kolmila Jasmina

Igår var det dax för kolmilan i Roasjö att tändas! Spänningen var ganska hög för de alla som stod och tittade på. Spänningen var nog högst över hur och om den skulle ta sig som den skulle och vad den skulle få för namn.

En kolmila ska alltid döpas när den tända, det är sen gammalt. Och även att den alltid har en kvinnligt namn. Då undrar ni säkert varför? Jo, det är för att det säga att kolmilor brukar vara eldiga och något okontrollerbara, vilket då jämfördes med en kvinna ;)
Så kolmilan döps med en dikt och sedan tänds den. I år fick den namnet Jasmina!

Jag tycker det är lite spännande med sådana här saker, så jag var med från kl 18-20.30 och precis som det sägs så gjorde den inte riktigt som de ville, röken gick fel väg, den höll på att kvävas m.m. :P

Har inte fått någon uppdatering hur det går för dem idag, men den vaktas dygnet runt och beräknas ha kolat klart på söndag. beräkning är 4 dygn för att kola all vet som ligger i den. Detta är då en mindre variant av mila, förr var de jätte stora och de fick glöda i flera veckor. Så spänningen kvarstår för hur det kommer gå, risken finns alltid att alltihopa kan gå upp i rök och börja brinna eller att de slocknar.
Tror jag får åka dit i morgon och se hur de går för dem ;)

Denna kolmila är uppbyggd vid Roasjö Bydgdegård och alla som är intresserade får gärna komma ner och titta och vara frågvisa under dygnets alla timmar fram till söndag. Det finns alltid någon där!
Varmt Välkomna!


#Livetpålandet #kolmila #kolmilajasmina #Roasjö #Roasjöbygdegård #spännande #allavarmtvälkommna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar